Habana Cuba

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

22/06 - 23/09/2012   

18/10 - 30/11 2013 BWA Katowice (PL)

Als onderdeel van onze intellectuele en vriendschappelijke betrekkingen met uitgeverij Michel Husson exposeert Atelier 340 Muzeum een reeks portretten van rokers uit Havana geproduceerd door de Canadese fotograaf Pascal Rouet.

 

Ter gelegenheid van deze tentoonstelling publiceerde uitgever Michel Husson een prachtig boek in zwart en wit. Atelier 340 Muzeum exposeert een dertigtal van deze fotografische afdrukken.

« De Canadese fotograaf Pascal Rouet heeft aan het einde van het vorig millennium een reeks gerealiseerd in het dorpje San Luis in een regio die de Vuelta Abajo wordt genoemd. Het werd een portrettenreeks van arbeiders uit de sigarenindustrie die werken in een klein productie atelier. Hij biedt ons een reeks portretten van vrijbuiters en boekaniers die kauwen op hun sigaren. Ze kijken de fotograaf - die zelf duidelijk niet rookt tijdens de opnames - fel aan. Waarschijnlijk werden ze opgevoed door ouders die zelf al een sigaar tussen hun lippen geschroefd hadden. Het is dus niet te verbazen dat ze weten hoe ze een sigaar moeten richten wanneer ze met een lens worden geconfronteerd. Echte sigaren, niet de geïndustrialiseerde prefab versies van multinationals, nee! Sigaren gemaakt van tabak die ze zelf hebben geteeld, die ze sneden, die ze hebben gedroogd – soms in hun eigen slaapkamers – en die hun vrouwen uiteindelijk hebben samengerold. De « puros », honderd procent Havanas!
Tot onze grote spijt heeft Pascal Rouet ons verlaten in 2002, hij was zevenendertig jaar jong ».
(Michel Husson)