Beste vrienden,

Wij nodigen u van harte uit voor de inhuldiging van onze nieuwe collectie dekzeilen op zaterdag 18 december 2021 om 12 uur, onder het genot van een kleine culturele borrel. Dit evenement is een voorproefje van onze komende tentoonstelling in maart 2022, gebaseerd op fotografische trucs uit het einde van de 19e eeuw en het begin van de 20e eeuw. Bij wijze van voorproefje kunt u 8 werken uit de komende tentoonstelling ontdekken, waarin de personages op verschillende manieren worden geënsceneerd door te spelen met het fotografische medium.

We kijken ernaar uit u te zien op 18 december 2021,

Vriendelijk en cultureel,

Wodek

 

 

 

Naast de tentoonstelling van de collectie en de nieuwe sociologische banieren, wijdt het Atelier34zero Muzeum ook een presentatie aan het werk van de Belgische beeldhouwer Jacques Talmar (1927-1997). Talmar, geboren in Brussel, was een productieve beeldhouwer die werkte in brons, terracotta, gips en lood.

Vernieuwend in zijn behandeling van het menselijk lichaam, kunnen de rondingen van zijn creaties echo's van de werken van Nikki de Saint-Phalle, Fernando Botero of Aristide Maillol. Door de nadruk te leggen op de weelderigheid en rondheid van het menselijk lichaam, laat Talmar in zijn werk een spel toe van voorbijgaande krommingen en tegenkrommingen, met een zeldzaam gevoel voor volume. Deze zwaarlijvige lichamen zijn het resultaat van een satirische - zelfs ironische - benadering van het onderwerp; de beeldhouwer amuseert zich ook graag met de Franse taal, zoals blijkt uit een van zijn beelden getiteld "Les trois grasses".

Naast zijn carrière als kunstenaar was Jacques Talmar ook 36 jaar lang docent aan de Academie voor Schone Kunsten van Sint-Joost-Ten-Node. Met deze tentoonstelling willen wij de aandacht vestigen op het werk van een productieve lokale beeldhouwer die zijn passie heeft doorgegeven en verschillende generaties beeldhouwers heeft gevormd.


Tentoonstelling zichtbaar van 17/07/2021 tot 13/03/2022

Volwassenen ticket: 10 euro
Filip_DUJARDIN_BRXL_O2

28/04 – 29/07/18 / VERLENGD > 25/08/2018

Atelier 34zero Muzeum zet de tentoonstelling over architecturale ficties van Filip Dujardin, voort tot zaterdag 25 augustus.

Als beeldend kunstenaar uit Gent, gepassioneerd door fotografie en architectuur, ontwerpt Filip Dujardin unieke werken die de stedelijke ruimte heruitvinden. Zijn fotografische assemblages, tussen realisme en fictie, stimuleren onze aandacht en scherpen onze ogen door een nieuw standpunt voor te stellen over de omgeving die ons omringt. Naast de vele foto's die in de ruimtes van het museum worden gepresenteerd, is het hoogtepunt van deze tentoonstelling de creatie van zes nieuwe spandoeken - gemanipuleerde, gemengde en geherschikte panorama's van de steden Gent, Brussel en Katowice (PL) waar de kunstenaar onlangs tentoonstelde - die in het culturele park van Atelier 34zero Muzeum in dialoog gaan met de stedelijke omgeving.

OPENING 28/04 -12u

Galerie_des_portraits

15/09 – 14/10/18

OPENING 15/09 - 16u

In het kader van de aankomende gemeenteraadsverkiezingen stelt het Atelier 34zero Muzeum met trots een eigen ‘galerij van portretten’ voor. Acht erkende kunstenaars leveren op vraag van het museum een eigentijdse en artistieke wending aan de klassieke verkiezingscampagne. Elke kunstenaar gaat in dialoog met een kandidaat, gekozen uit verschillende politieke partijen, die tijdens de vorige legislatuur interesse heeft getoond in hedendaagse kunst. Het resultaat van deze bijzonder boeiende interactie tussen politiek en kunst is vanaf 15 september te bezichtigen in het cultuurpark van het Atelier 34zero Muzeum.

 /Gilles_Barbier_Banana_Head

RECLAME VOOR EEN KUNSTWERK - ROND HET PORTRAIT

Gilles Barbier (FR) / Darren Coffield (GB) / Pierre Radisic (BE) / Frank Synowicz (US) / Wacław Szpakowski (PL) / Stanisław Witkiewicz (PL)

10/03-22/04/18
VERNISSAGE 10/03/18 -12u

Voor deze stedelijke interventie stellen we een sociologische en artistieke zoektocht voor « rond het portret ». Wat is een portret, wat zegt het over de maker en het onderwerp dat wordt weergegeven? In een poging om deze vraag te beantwoorden hebben zes internationale kunstenaars een bijdrage geleverd met originele en gevarieerde beeldende voorstellen die onze relatie tot de ander en zichzelf in twijfel trekken : Gilles Barbier (FR), Darren Coffield (GB), Pierre Radisic (BE), Frank Synowicz (US), Wacław Szpakowski (PL) en Stanisław Witkiewicz (PL).

 

 /Lai_Jinna_Horse_2012

RECLAME VOOR EEN KUNSTWERK – Het paard in de hedendaagse kunst

Art Orienté Objet (FR) / John Baldessari (US) / Maurizio Cattelan (IT) / David Černý (CZ) / John Collier (GB) / Pieter De Clercq (BE) / Lai Jin’na (CH) / Ben Long (GB) / Soheila Sokhanvari (IR) / Pietertje Van Splunter (NL) / Max Streicher (CA) / Michel Walgraeve (BE)

22/09-27/01/19

OPENING 22/09 - 12u

De relatie die de mens met het paard onderhoudt is altijd dubbel. Enerzijds wordt het dier bewonderd, vereerd en als nobel beschouwd, anderzijds is het een dominante relatie om utilitaire en economische redenen (tot de vorige eeuw).

Meerdere allegorieën van het paard hebben sporen nagelaten in de verbeelding en gaven de aanleiding tot talrijke producties binnen verschillende domeinen: artistiek, literair, cinematografisch, enz. Zo wordt het paardrijden zowel in de literatuur als in de film vaak gezien als het vertrekpunt voor een avontuur. Algemeen gezien staat het paard in de reclame, door zijn gratie, kracht en snelheid, voor het verbond tussen droom en werkelijkheid, viriliteit en vrouwelijkheid.

In de kunst is het paard het meest gerepresenteerde dier sinds de prehistorie en behoort het tot de oudste artistieke onderwerpen. Het paard verschijnt in diverse media: schilderijen, sculpturen, tekeningen, foto's en films. In de kunstgeschiedenis wordt het paard verbeeld in jachttaferelen, te midden van veldslagen, als stuwende kracht achter belangrijke figuren (de machtspositie wordt benadrukt) of als trekpaard van voertuigen. Ondanks het verdwijnen van het gebruik van het paard ten voordele van de technologie in de twintigste eeuw, blijft het paard aanwezig in de werken van vele moderne en hedendaagse kunstenaars.

In de bijna veertig jaar van ons bestaan, heeft het Atelier 340 Muzeum / Atelier 34zero Muzeum steeds een bijzondere aandacht gehad voor de interactie tussen kunstenaar en onderwerp en de manier waarop die relatie het concept beïnvloedt, de ontwikkeling van het werk stuurt of net ‘gegijzeld’ wordt door de kunstenaar. Op basis van dit idee presenteert deze internationale en collectieve tentoonstelling zowel kunstwerken als reproducties op spandoeken van 20 m², geïnstalleerd in onze expozalen en in ons cultuurpark.

 

soheila_sokhanvari_tpajax_2012

 

 

 

 

 

filip_dujardin

Filip Dujardin - OVERVIEW - BWA Katowice (PL)
23/02 - 15/04/18
Vernissage 23/02/18

Atelier 340 Muzeum / Atelier 34zero Muzeum exporteert elk jaar een tentoonstelling naar het BWA Contemporary Art Centre in Katowice, Polen. Dit jaar is de monografische tentoonstelling -Overview- van de Gentse artiest Filip Dujardin, met werken geproduceerd in relatie tot de stad Katowice, verstuurd.

http://www.bwa.katowice.pl

andy_feehan

VARKENS IN KUNST DEEL 2

Félicien Rops (BE) / Atelier les deux garçons (NL) / Xu Bing (CHN) / Andy Feehan (US) / Sarah Garzoni (FR) / Arti Grabowski (PL) / Sarah Maple (UK) / Kira O’Reilly (IE) / Yvonne Salzmann (DE) / Stenzel & Kivits (NL) / Heidi Taillefer (CA) / Chen Wenling (CHN) / Liu Xue (CHN)

18/11/2017 - 04/3/2018

VERNISSAGE 18/11/2017 - 12u

POSTVERNISSAGE 04/3/2018 - 18:30u

Het Atelier 34zero Muzeum stelt een nieuwe editie voor van zijn thematische tentoonstelling rond varkens in de moderne en hedendaagse kunst.

keith_boadwee_pink_poppies_room

24/6 – 31/8/17

Verlengd tot 24/9/17

Vernissage 23/6/17 – 19u

Postvernissage 24/9/17 - 12u

Atelier 34zero Muzeum presenteert het werk van de hedendaagse kunstenaar Keith Boadwee (geboren in Meridian, Mississippi, 1961, woont en werkt in Emeryville, Californië).
Zijn werk is zowel ernstig als vrolijk. Ernstig wanneer het de canons van de westerse schilderkunst bevraagt en conceptuele kunst met performance confronteert of wanneer het in dialoog komt met Otto Muehl's Weens Actionisme of Jackson Pollock’s ‘action painting’ en abstract expressionisme. Maar zijn werk is ook vrolijk. In feite is humor bijna altijd aanwezig in zijn kunstwerken evenals verwijzingen naar de populaire cultuur en queer esthetiek.

 Michel_WALGRAEVE

20 / 04 – 04 / 06 /2017

VERNISSAGE 20 / 04 / 2017 – 19u

Het werk van Michel Walgraeve is vol gevoeligheid en humor. Zijn zwart-wit foto's vormen een poging om de wereld om ons heen over te brengen aan de kijker.

Han_DECORTE

20 / 04 – 04 / 06 / 2017

VERNISSAGE 20 / 04 / 2017 – 19u

Han Decorte zoekt altijd naar het geschikte medium voor een idee, dat is de reden waarom al haar werken zo verschillend zijn van elkaar. Toch is er een rode draad doorheen haar werk. De kunstenaares is vaak geïnspireerd door de menselijk excretie stoffen, omdat ze vreemd, complex en tergelijkertijd erg mooi zijn. Bovendien bevinden de meeste van haar stukken zich op de scheidingslijn tussen kunst en design en hebben een scherpe humor: het is vrij direct en een beetje ruw.

Keith_Boadwee

Pascal Bernier (BE) / Keith Boadwee (US)
SALON DES CENSURÉS
9 / 12 / 2016 - 23 / 04 / 2017
VERNISSAGE 9 / 12 / 2016 – 19h

In september 2016 koos Atelier 34zero Muzeum voor originaliteit door in zijn tuin een reproductie van de fotografische enscenering Pissing in Mouth, gemaakt in 2004 door de Amerikaanse kunstenaar Keith Boadwee, te installeren. De Angelsaksische puriteinse geest heeft zijn weg gemaakt in de meanders van de noordelijke wijken van Brussel. Dit werk, evenals een paar anderen voordien (denk in het bijzonder aan de verontwaardiging veroorzaakt door de Bipolaire Perversie van Pascal Bernier in 2010), werden verplicht wegehaald als gevolg van hevige protesten van de lokale bewoners.

Felicien_ROPS_Pornocrates_1896

Atelier Les Deux Garçons (NL) / Arti Grabowski (PL) / Félicien Rops (BE) / Stenzel & Kivits (NL) / Liu Xue (CHN) 

27/5 - 15/10/17

OPENING 27/5/17 – 12u

Atelier 34zero Muzeum keert terug naar haar project « Reclame voor een kunstwerk » en toont zes nieuwe spandoeken van 20m2 geïnstalleerd, zoals gebruikelijk, in de tuin van het centrum voor hedendaagse kunst. Ter herinnering, dit project presenteert het werk van Belgische en buitenlandse kunstenaars met de bedoeling moderne en hedendaagse kunst te delen met een zo groot mogelijk publiek. Het gaat erom nieuwsgierigheid op te wekken en voorbijgangers en de bezoekers van het muzeum intellectueel te provoceren.

le_grand_retour

Verlengd tot 5/6/2016

10/10/2015 – 17/1/2016

Vernissage 9/10 - 19u

In de jaren 2000 verwierf de Federatie Wallonië-Brussel een deel van de collectie van Atelier 340 Muzeum. Tien jaar later keren de werken van Leo Copers (BE), Nils-Udo (DE), Bernar Venet (FR) en vele anderen naar Atelier 34zero Muzeum terug voor een grote retrospectieve: Le Grand Retour. Nu deze opnieuw deel van de permanente collectie uitmaken, worden thema’s als het plantaardige, het abstracte en de plaats van de mens in de samenleving telkens opnieuw vertegenwoordigd. We mogen inderdaad van een grote terugkeer spreken, een blij weerzien zelfs !

Patrick_GUAFFI_evolution_2006

20/6 - 27/9/2015

VERNISSAGE  19/6 - 19u

Patrick Guaffi  toont een serie beeldhouwwerken die met elkaar gemeen hebben dat ze met kleine slakkenhuizen zijn gemaakt. Elk werk, waarvan het gekozen materiaal, zoals een ganzenveer, betekenis draagt, stelt de vorm van het geheugen, van jeugdherinneringen en dromen/nachtmerries in vraag. De beeldhouwer wekt eveneens de versplintering van het ogenblik, van het lichaam en van de persoonlijke herinnering op.

 

 

 

 

Enregistrer

Jacques_TALMAR

14/3- 31/5 2015

VERNISSAGE 13/3 - 19h

Postvernissage 6/6/2015 - 19h

Tijdens de lente van 2015 brengt Atelier 34zero Muzeum hommage aan de beeldhouwer Jacques Talmar. De monografische tentoonstelling legt de nadruk op de weelderigheid en de rondingen van het menselijke lichaam, thema's die al vanaf het begin van Talmars carrière het centrum van zijn onderzoek uitmaken. Vanaf de jaren 1960 interesseert hij zich voor het zwaarlijvige lichaam dat goed in het vlees zit, wat hem in staat stelt de weligheid van menselijke vormen te benaderen. Zo laat hij zich in met een spel van buigingen en contrabuigingen die zich, met een vreemd gevoel voor volume, van het ene niveau naar het andere uitstrekken.

DeBruyne_Peirs_Wisla_Stories

6/12/2014 - 25/01/2015

VERNISSAGE 5 /12 - 19u

POST-VERNISSAGE 25/1 - 17u

Vanaf 6 december 2014 loopt in het Atelier 34zero Muzeum de tentoonstelling Wisła Stories, een bidisciplinair project van de Brugse fotograaf Peter de Bruyne en de VRT-journalist en Polenkenner Marc Peirs. Samen volgden ze de loop van de rivier de Wisła en doorkruisten ze heel Polen. Het opzet was om het bloeiende Polen in kaart te brengen. In deze tentoonstelling gaan de karakteristiek onscherpe foto's van Peter de Bruyne in dialoog met de teksten van Marc Peirs. Het resultaat van deze dialoog is een heel persoonlijke kijk die het land en zijn veranderingen probeert te doen begrijpen aan diegenen die het willen bezoeken of herbezoeken.

 

marek_kus

04/10/2014 - 25/01 /2015

Verlengd tot 8/3

In de lijn van het onderzoek begonnen in 1993 over het zwart in de beeldhouwkunst, uitnodigt het Atelier 34zero Muzeum de Poolse kunstenaar Marek Kus voor een solotentoonstelling van zijn werk, dat overwegend rond deze achromatische kleur draait.

vie_en-tranches

14/6 - 28/9/2014

Postvernissage 26/9/2014 - 18h

Sinds haar oprichting in 2003 zorgde de redactionele lijn van Michel Husson voor een aantal mijlpalen op het gebied van fotoboeken met sociale en documentaire thema's.

jean_manuel simoes

sebastien_cuvelier

30/3 - 25/5 2014

Vernissage 29/3 - 11h

In samenwerking met de Brusselse uitgever Éditions Michel Husson (Brussel, BE) presenteert Atelier 340 Muzeum een tentoonstelling van sociologische fotografie : een selectie beelden van twee fotografen die allebei in contact zijn gekomen met mensen die men doorgaans slechts moeilijk kan ontmoeten.

dubnick_empilement

5/10/13 - 2/3/14

Vernissage 5/10/13 - 11h

Maren Dubnick herschikt de openbare ruimte, verandert het gebruik van functionele voorwerpen en van architecturale elementen. 

jeanine cohen

3/8 - 1/12 2013

De schilderijen van Jeanine Cohen zijn in werkelijkheid assemblages in hout, rechthoekige structuren die een bijzondere wisselwerking mogelijk maken tussen de materie, het licht en de kleur.

 bonhomme_de _neige_2013

3/8 - 1/12 2013

In het kader van haar zomerprogramma organiseert het Atelier 340 Muzeum een tentoonstelling rond het thema van de sneeuwman, een zeer geliefde figuur van alle kinderen tijdens de winterpret. Een internationaal gezelschap van 9 kunstenaars uit verschillende geografische en artistieke gebieden, stellen hun werk tentoon in het park van het Atelier 340 Muzeum.

pierre_radisc_constellations

22/03 - 26/05 2013

18/10 - 30/11 2013 BWA Katowice (PL)

Door zijn thematische tentoonstelling Approche aux Constellations, heeft het Atelier 340 Muzeum het oeuvre ontdekt van de Belgische fotograaf Pierre Radisic en hem uitgenodigd voor een belangrijke monografische tentoonstelling.

Pierre_radisic_figures_doubles

22/03 - 26/05 2013

18/10 - 30/11 2013 BWA Katowice (PL)

Al wandelend door de straten, al etend in restaurants, kortom: terwijl ik de maatschappij observeer, ben ik al van kindsbeen af geïntrigeerd door de gelijkenis van koppels, getrouwd en niet getrouwd. Tot op het punt dat ik ze ging zien als tweelingen.

approches aux constellations

12/10/2012 - 17/02/2013

Door de geschiedenis heen hebben kunstenaars hun blik naar de nachtelijke hemel gericht. En meer dan een eenvoudige inspiratiebron voor een esthetisch gegeven is het een bron voor een gedachtenstroom over de plaats van de mens in het universum.

Habana Cuba

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

22/06 - 23/09/2012   

18/10 - 30/11 2013 BWA Katowice (PL)

Als onderdeel van onze intellectuele en vriendschappelijke betrekkingen met uitgeverij Michel Husson exposeert Atelier 340 Muzeum een reeks portretten van rokers uit Havana geproduceerd door de Canadese fotograaf Pascal Rouet.

27/04/2012 - 20/06/2012

Au Musée du Quai Branly à Paris, où il participe à l’exposition « Les Maîtres du Désordre » (1), Jacques Lizène occupe la position du Cheyenne contraire. Chez les Cheyennes, la « Société des Contraires » regroupe des guerriers qui faisaient tout à l’envers. Toujours à Paris, pour la réouverture du Palais de Tokyo (2), Jacques Lizène interprète une œuvre de musique à l’envers, nouvelle création intitulée « Edaneres » du compositeur GiWduL noV neVoHteeB.

19/11/2011- 25/03/2012

Georg Hüter
Sobriété en vertical

 

Vincent Dubois
Sobriété en écriture

03/07/2010– 26/09/2010

et_toujours_de_la_couleur

Artistes : 
Etienne Bossut (FR)  
Jean-Pierre Bredo (BE)
Antoine Perrot (FR)

Après son exposition de 2007, "Toutes les couleurs sont autorisées à condition que cela n'empêche pas le commerce", l'Atelier 340 Muzeum se voit constamment poursuivi par les couleurs dans tous leurs états. Dans le cadre de la prolongation de cette réflexion, nous avons préparé une nouvelle proposition intitulée "et toujours de la couleur".

22/10/2010 - 30/01/2011

LODZ_KALISKA

Les hommes peuvent pourrir

artistes : 
marek janiak (pl)
adam rzepecki (pl)
andrezej swietlik (pl)
andrezej wielogorski (pl)

www.lodzkaliska.pl

Le groupe Lodz Kaliska, fondé à Lodz (PL) en 1979, a célébré ses 30 ans d'existence en 2009. A l'occasion de leur "300è anniversaire" comme ils ont préféré l'appeler, ils ont créé une exposition "Les hommes peuvent pourrir" montrée au Centre d'Art Moderne de Zamek Ujazdowski (Warszawa). Nous avons voulu présenter cette exposition à l'Atelier 340 Muzeum afin de faire découvrir au public belge ce groupe polonais mythique.

03/07/2010– 26/09/2010

maren_dubnick_sczcecin_glowny_2010

Maren Dubnick (DE)

Dans le cadre de cette exposition personnelle "D'épaississement à empilement" Maren Dubnick a montré l'ensemble de ses recherches. 

A partir de petits objets, via différentes colonnes et cheminées industrielles, elle crée des constructions architecturales.


maren_dubnick_sczcecin_glowny_2010

16/03/2007– 27/05/2007

TOUTES LES COULEURS SONT AUTORISEES

Une certaine culture de la couleur par Wodek

L'amorce de l'idée de l'exposition "Toutes les couleurs sont autorisées à condition que cela n'empêche pas le commerce", s'est produite lorsque je visitais l'exposition La couleur importée (Ready-Made Color) au centre d'art Passerelle à Brest (FR). Deux artistes français, Claude Briand-Picard et Antoine Perrot, en étaient les commissaires.

17/06/2005 - 02/10/2005

UNE CERTAINE FINLANDE

« La nature (les forêts et les lacs) est omniprésente, comme dans très peu de pays européens. Il faut aussi mettre en relation le silence de cette nature et le caractère de souffrance silencieuse, un peu masochiste, des Finlandais.

La création de cette exposition découle directement de l’exposition confrontative que j’avais organisée il y a cinq ans avec Patrick Dougherty et Adrian Maryniak, Le Mouvement intuitif...
Pour cette nouvelle analyse de ce thème, étant donné que celui-ci est très vaste, j’ai voulu me concentrer sur le mouvement intuitif circulaire, ou sur l’«encircularité».

22/10/2004 - 30/01/2005

objet_detournes

Prendre un objet et lui donner un autre sens, c'est vraiment une vieille histoire.

11/06/2004 - 13/06/2004

ACAI-n_oubliez_pas_le_service
L’A.C.A.I. (Association des Centres d’Art indépendants) est la prolongation d’Etat des Lieux, vaste réflexion sur la place de l’art aujourd’hui dans notre société. L’A.C.A.I. a été créée en 1998 afin de se positionner en tant que groupe d’organisateurs indépendants menant une action intellectuelle au service des arts plastiques actuels en Communauté française. Le manque évident de réflexion de la part des instances politiques à propos du fonctionnement des associations artistiques indépendantes nous poussa à réagir du point de vue culturel face à ce vide structurel.

23/04/2004– 14/05/2004

L_APPROVISIONNEMENT_DE_PRINTEMPS

Liste d'artistes pour la vente aux enchères

Erwan Ballan / Pascal Bernier / Bram Bogart / Jean-Paul Brohez / Leo Copers / Jacques Dujardin / Javier Fernandez / Jean-Marie Gheerardijn / Katarzyna Górna / Ado Hamelryck / Philippe Herbet / Georg Hüter / Marin Kasimir / Leszek Knaflewski / Nicolas Kozakis / Antoine Laval / Jacques Lizène /

2004

ANU_TUOMINEN

Outre le fait d'être un élément organique du monde intérieur de l'artiste, le matériau provenant de la Maison et de la vie quotidienne possède le contenu le plus stable et permanent dans toutes les cultures et c'est pourquoi Anu Tuominen travaille avec lui.
Elle travaille avec cette stabilité, rompant les associations persistantes et les équilibres, révélant les associations profondes, ontologiques et basiques par des déplacements paradoxaux et provocateurs.

(Aleksandr Borovsky, “Statement”,
in cat. Anu Tuominen, 2003)

2004

PATRICIA_WALLER-KROKODIL

L'artiste sonde, par cycles de travail, les profondeurs de champs sociaux tels que la famille, la religion, la recherche, la médecine, la technologie, la loi et la culture. Elle crée un psychogramme critique de la société, un réseau finement tissé de relations, dans une esthétique originale proche de la bande dessinée.

(André Lindhorst, „Von der Ambivalenz der Dinge - Die Häkelobjekte von Patricia Waller“, in: cat. Needleworks II, Patricia Waller, Osnabrück, 2000)

9/08/2003 – 16/11/2003
HISTOIRE_D_UNE_COLLECTION

La rentrée est l’occasion pour l’Atelier 340 Muzeum de dresser un bilan de ses collections depuis 1979. Si la situation du centre d’art contemporain indépendant ne fut pas toujours facile, les récents achats de quelques œuvres par la Communauté française leur a offert un « ballon d’oxygène ».

29/03/2003 – 25/05/2003

PARTICULES_ELEMENTAIRES

Faisant suite à l’édition en 1999 du Catalogue inventaire des collections de la Communauté française de Belgique couvrant la période 1993 – 1998 relative à la peinture et au dessin, un nouvel ouvrage vient de paraître, pour la même période. Il est consacré à la sculpture, aux installations, au mobilier et au bijou contemporain et regroupe les œuvres de quelques 70 artistes. Une sélection des œuvres a été opérée pour l’exposition «Particules Elémentaires» accompagnant la sortie de cet ouvrage en veillant à privilégier les œuvres qui n’avaient pas encore été montrées auparavant.

21/12/2002 – 9/03/2003
MATIERES_GRASSES

MATIERES_GRASSES

Erwan Ballan – Jean-François Demeure

L’exposition, intitulée Matières grasses, juxtapose une période de travail bien précise chez Erwan Ballan et Jean-François Demeure. Pour le premier, il s’agit d’une réflexion développée au cours des trois dernières années - l’utilisation de la silicone – tandis que pour le second, il s’agit d’un travail réalisé en 2000 à l’occasion d’une résidence d’artiste à Cork (Irlande).