Keith_Boadwee

Pascal Bernier (BE) / Keith Boadwee (US)
SALON DES CENSURÉS
9 / 12 / 2016 - 23 / 04 / 2017
VERNISSAGE 9 / 12 / 2016 – 19h

In september 2016 koos Atelier 34zero Muzeum voor originaliteit door in zijn tuin een reproductie van de fotografische enscenering Pissing in Mouth, gemaakt in 2004 door de Amerikaanse kunstenaar Keith Boadwee, te installeren. De Angelsaksische puriteinse geest heeft zijn weg gemaakt in de meanders van de noordelijke wijken van Brussel. Dit werk, evenals een paar anderen voordien (denk in het bijzonder aan de verontwaardiging veroorzaakt door de Bipolaire Perversie van Pascal Bernier in 2010), werden verplicht wegehaald als gevolg van hevige protesten van de lokale bewoners.

 

Dit was niet de eerste keer dat de Atelier 34zero Muzeum leed onder censuur, zeker zacht maar toch verontrustend, opgelegd door een deel van de lokale bevolking met door een gebrek aan humor en nieuwsgierigheid het publieke debat verlammen. Geconfronteerd zijnde met dergelijke situaties, heeft Atelier 34zero Muzeum ervoor gekozen om zich aan te passen.
Het eerste doel van een onafhankelijke culturele instelling zoals Atelier 34zero Muzeum is om kunstwerken te tonen. Het was deze imperatief die aan de oorsprong lag van dit openbare kunstproject Reclame voor een kunstwerk die voortaan nu ook binnen de muren van het artistieke centrum zal worden geïnstalleerd. Sterker nog, in aanvulling op de spandoeken die in de tuin geïnstalleerd zijn, stelt Atelier 34zero Muzeum voor om de reproducties die beoordeeld werden te "cassant" te zijn door de conservatieve vleugel van de Jetse bevolking - en dat om een ​​nieuwe uitbarsting van beledigende kritiek te vermijden. Dit Salon des censurés - een onverholen verwijzing naar de beroemde Salon des refusés gestart in Parijs in 1863 door een aantal dissidente schilders (Édouard Manet, Antoine Chintreuil, Camille Pissaro), en mede mogelijk gemaakt door de tussenkomst van Napoleon III, zal plaatsvinden gedurende drie maanden in de grote zaal van het museum.. Het is dan ook belangrijk erop te wijzen dat dit project van monumentalisering van het type Social Art, die het mogelijk maakt de werken te laten bestaan ​​in de openbare ruimte, gerealiseerd is met weinig financiële middelen.
Bovendien zal deze "indoor" lay-out gepaard gaan met de tentoonstelling van een deel van de persoonlijke eclectische collectie van Atelier 34zero Muzeum.
Tot slot, om op humoristische wijze te reageren op het chauvinisme dat meer en meer onze hedendaagse samenlevingen beïnvloedt, stelt Atelier 34zero Muzeum u voor om, bij deze gelegenheid, een werk van Keith Boadwee, afgedrukt op canvas met als thema de Amerikaanse vlag te ontdekken!

 

 

 

logoChimaylogoVedettlogo_westmallelogo_maeslogojettelogo_cocoflogoRegionBruxelles_2013loterie_nationale

 

Enregistrer

Enregistrer

Enregistrer

Enregistrer

Enregistrer