Een tentoonstelling die de rijkdom en diversiteit van de hedendaagse beeldhouwkunst in België viert. In het hart van dit artistieke evenement wordt steen, een eeuwenoud materiaal, het medium voor een belangrijke artistieke evolutie, gedragen door twaalf gerenommeerde Belgische beeldhouwers.

In deze tentoonstelling verkennen we de unieke wereld van de hedendaagse beeldhouwkunst, duiken we in hoe deze kunstenaars de millennia-oude traditie van beeldhouwen in steen heroverwegen en heruitvinden. Elk van de twaalf makers presenteert zijn unieke interpretatie van het materiaal, tartend de conventies en verleggend de grenzen van artistieke expressie.

De titel, "Pierre vers une évolution," vat onze wens samen om een diepgaande artistieke transformatie binnen de Belgische beeldhouwscene te onthullen. Voorbij de materie van steen toont elke creatie een narratieve, esthetische en conceptuele evolutie, getuigend van de dynamiek van de hedendaagse kunst in ons land.

Deze tentoonstelling biedt een boeiende duik in de creatieve processen van deze kunstenaars, waarbij de invloed van België als bron van artistieke inspiratie wordt belicht. Ontdek werken van verbluffende fijnheid, delicate composities en gedurfde experimenten, allemaal gevormd uit hetzelfde basiselement: steen.

Wij nodigen u uit om u te laten meeslepen door deze meeslepende artistieke ervaring, om de contrasten, texturen en vormen te verkennen die oprijzen uit deze blokken steen, en om deel te nemen aan een collectieve reflectie over de evolutie van beeldhouwkunst in België.

 

 

 

 

Sinds haar oprichting in 1979 in Jette onder de naam L'Atelier340 Muzeum,en vervolgens in 2014 onder de naam L'Atelier34zero Muzeum, zet deze instelling zich in voor de promotie en studie van beeldhouwkunst en driedimensionale kunst, zowel in België als in het buitenland.Door middel van talrijke thematische tentoonstellingen, waaronder de eerste in 1983, getiteld "Steen in de hedendaagse kunst",heeft een tienjarig overzicht 70 kunstenaars samengebracht die geïnteresseerd zijn in de bijzonderheden van het werken met steen.

Deze tentoonstelling, gepland voor 2025, wil de balans opmaken van delaatste vier decennia en de evolutie van het artistieke werk in steenbelichten. Van 1984 tot 2024 werd deze periode gekenmerkt door eenconstante evolutie in het denken, in de conceptie en de artistiekepraktijk van de Belgische beeldhouwers. Innovatie en inspiratie warende drijvende krachten achter deze evolutie en benadrukken deartistieke rijkdom van België door het gebruik van steen alsvoorkeursmateriaal.

De tentoonstelling biedt ook de gelegenheid om detrends, technieken en invloeden te analyseren die deze kunstvorm inde loop der tijd hebben gevormd. Met het oog op cultureleuitwisseling zal de tentoonstelling ook naar Polen wordengeëxporteerd om het werk van onze beeldhouwers over de grenzen heente tonen.

 

Voorwarden

Wie kan een aanvraag indienen?

 • Deze oproep staat open voor alle beeldhouwers die steen gebruiken.

 • Wat ons interesseert is innovatie, diversiteit en de gebruikte technieken.

 • Je kunt een aanvraag indienen namens jezelf of namens een groep.

 

Als je bent geselecteerd,

 • Je wordt uitgenodigd voor een gesprek, zodat je het curatorenteam kunt ontmoeten en een indruk kunt krijgen van de ruimte.

 • Je hebt toegang tot het museum.

 • Het Atelier biedt ondersteuning voor transport en verzekering, maar biedt geen vergoeding.

 

Selectiecriteria

De aanvragen worden zorgvuldig bestudeerd door de directie, die bijzondere aandacht besteedt aan projecten die een vernieuwing betekenen in het artistieke landschap, met bijzondere aandacht voor: de diversiteit van wat wordt voorgesteld, de praktijken, de profielen, enz. de samenhang tussen de behoeften die de kunstenaar te kennen geeft om zijn of haar project uit te voeren en de mogelijkheden voor een huidige en toekomstige samenwerking tussen het Atelier34zéro Muzeum en de kunstenaar.

 

Agenda

 • Afsluiting van de oproep : 01/03/25

 • Aanvraag leesfase : 01/03 > 30/03/25

 • Voorselectie door de commissie : 30/03/25

 • Ontmoet de voorselectie-artiesten : 30 > 10/04/25 *

 • Definitieve selectie en bekendmaking aan kunstenaars : 14/04/25

   

* De bijeenkomst vindt plaats in L'Atelier34zéro Muzeum in Jette. Het doel is om het project verder uit te diepen en de vereisten voor een succesvolle realisatie te bespreken. De kunstenaars die reageren op de oproep moeten in staat zijn om zich beschikbaar te stellen voor deze ontmoeting (een appel kan enkel in overweging genomen worden in geval van verre verplaatsingen).

 

Aanvraag

 • Geïnteresseerde artiesten worden uitgenodigd om hun aanvraag in PDF-formaat in te dienen bij Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. vóór 01/03/25.

 • Aanvragen moeten een presentatie van je artistieke werk bevatten en een korte motivatiebrief waarin je je interesse in deze tentoonstelling toelicht.

 • Sollicitaties kunnen ook ter plaatse worden afgegeven of per post naar het volgende adres worden gestuurd: 334, Drève de Rivieren, 1090 Jette.

 

Wekijken uit naar de werken die zullen getuigen van deze rijkeartistieke traditie en van de passie voor beeldhouwkunst in steen.

 

 

 
 
 
Voor deze juni-editie van Cuisine du Monde nodigen we je uit om de Oekraïense keuken te ontdekken en meer bepaald haar 2 emblematische gerechten: "Borstsh" en "Deruny".
 
In de spotlight staat Sofia Rufa, een Oekraïense vluchtelinge uit Odessa die als chef-kok heeft gewerkt. 👩‍🍳
 
Oekraïense "Borscht" wordt gemaakt met kippenbouillon, wortelen, uien, tomaten, peterselie, knoflook, kidneybonen en natuurlijk rode bieten. Samen met aardappelen wordt het geserveerd met een 'Pampouchqui' - een broodje met knoflook en kruiden. 🧄
 
"Deruny" bestaat uit fijngeraspte aardappelen, fijngeraspte uien, ei en bloem, crème fraîche, knoflook en peper. Deze heerlijke gebakken aardappelpannenkoekjes worden geserveerd met een champignonsaus of een beetje zure room. 🥣
 
We serveren vanaf 12 uur, de hele dag en tot in de avond.
 
Het diner kost €22. Je kunt het natuurlijk wegspoelen met een kleine wodka of een biertje.
 
We zien je graag op 25 juni in het Atelier 34zero Muzeum.
 
Informatie en boekingen gewenst tot woensdagavond 21.06.2023:
 
Mail :Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
 
Tel: 02 428 33 06
 
Smaakvol,
 
 
 
 
 
 Imagine ArtScience "Creëert"
 
🗓️ Datum: 11-13 april
📍 Locatie: Le Bistro, Ch. de Wemmel 281, Jette
 
Geleid door burgers voor burgers, met de bijdrage van kunstenaars als onderdeel van de satellietevenementen van het Nieuwe Europese Bauhaus 2024.
In het hart van de gemeenschap van Jette zal een levendig evenement plaatsvinden waar een eens leeg canvas zal veranderen in een tapijt van lokale gevoelens. Burgers van alle leeftijden zullen worden begeleid in het creëren van een uniek gemeenschapskunstwerk, waarbij elk een penseelstreek, een regel poëzie, een gedurfd schets of een vleugje kleur toevoegt. Samen zullen ze een visuele en literaire mozaïek weven die de geest van hun collectieve ervaringen vastlegt. Dit gemeenschappelijke meesterwerk zal groeien met elke bijdrage, en veranderen in een uniek symbool dat de diverse stemmen, talen, dromen en aspiraties van de deelnemers belichaamt. Het zal niet alleen kunst zijn, maar een gesprek in kleur en tekst, een levend document van de hartslag van de gemeenschap.
 
Sluit je aan bij ons voor deze artistieke workshop om de Imagine ArtScience tentoonstelling te lanceren in het hart van Jette.